sobota, 22 kwietnia 2017

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM


Wytrawna rolada z dodatkiem łososia to wyśmienita propozycja pysznej przystawki, która świetnie sprawdza się na rodzinnych uroczystościach. Wykonałam ją w Thermomix, ale mikser w zupełności wystarczy.

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego i odciśniętego z wody
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 350 g serka kremowego, śmietankowego
  • 100-200 g wędzonego łososia w plastrach
WYKONANIE:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1min40s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia,
3. Aby otrzymać 200 g rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku, należy użyć 450 g zamrożonego szpinaku. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięty szpinak, żółtka, zmiksować 15s/obr.10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać przyprawy i sok z cytryny, wymieszać 15s/obr.3.
4. Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 10s/obr.2. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić. Piec około 12 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia na 15 min. 
5. W tym czasie przygotować serek. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w misce z serkiem. 
6. Na powierzchni ostudzonego ciasta rozsmarować równomiernie masę z serka, ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i  odstawić do lodówki na min. 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz