Wytrawna rolada z dodatkiem łososia to wyśmienita propozycja pysznej przystawki, która świetnie sprawdza się na rodzinnych uroczystościach. Wykonałam ją w Thermomix, ale mikser w zupełności wystarczy.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego i odciśniętego z wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- 350 g serka kremowego, śmietankowego
- 100-200 g wędzonego łososia w plastrach
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1min40s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia,
3. Aby otrzymać 200 g rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku, należy użyć 450 g zamrożonego szpinaku. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięty szpinak, żółtka, zmiksować 15s/obr.10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać przyprawy i sok z cytryny, wymieszać 15s/obr.3.
4. Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 10s/obr.2. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić. Piec około 12 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia na 15 min.
5. W tym czasie przygotować serek. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w misce z serkiem.
6. Na powierzchni ostudzonego ciasta rozsmarować równomiernie masę z serka, ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz