poniedziałek, 10 kwietnia 2017

CIASTO "WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO"


 Przeglądając książkę z przepisami siostry Anastazji natknęłam się na ciasto "Wszystkiego najlepszego". Idealnie wkomponowało się swą nazwą w okoliczność, na którą zostało upieczone - moje urodzinowe. Ciasto składa się z dwóch biszkoptów : orzechowego i kakaowego, blatu kokosowego, masy orzechowej i masy śmietankowej. Duża ilość warstw sprawia, że ciasto wymaga trochę pracy, ale jest bardzo podzielne i pyszne.

BISZKOPT ORZECHOWY: 
  • 3 jaja
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
       Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę, piec 180 st.C, około 30 min.

BISZKOPT CIEMNY:
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
        Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek, kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę, piec 180 st.C, około 20 min.

CIASTO KOKOSOWE:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
          Wykonanie:
Ubić białka dodając cukier, a na końcu kokos z mąką i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę. Piec 180 st.C, około 30 min.

MASA ORZECHOWA:
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier puder do smaku
Masło utrzeć, dodając cukier, orzechy i kakao. Można dodać łyżkę spirytusu.

MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej\
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić dodając cukier, a na końcu ostudzoną galaretkę.

DODATKI: 
  • pokrojone owoce świeże lub z puszki
  • kawałki czekolady
ZŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt ciemny - połowa masy orzechowej - ciasto kokosowe - pozostała cześć masy orzechowej - pokrojone owoce, czekolada - masa śmietankowa - biszkopt orzechowy - polewa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz