Przeglądając książkę z przepisami siostry Anastazji natknęłam się na ciasto "Wszystkiego najlepszego". Idealnie wkomponowało się swą nazwą w okoliczność, na którą zostało upieczone - moje urodzinowe. Ciasto składa się z dwóch biszkoptów : orzechowego i kakaowego, blatu kokosowego, masy orzechowej i masy śmietankowej. Duża ilość warstw sprawia, że ciasto wymaga trochę pracy, ale jest bardzo podzielne i pyszne.
BISZKOPT ORZECHOWY:
- 3 jaja
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę, piec 180 st.C, około 30 min.
BISZKOPT CIEMNY:
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek, kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę, piec 180 st.C, około 20 min.
CIASTO KOKOSOWE:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka dodając cukier, a na końcu kokos z mąką i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę. Piec 180 st.C, około 30 min.
MASA ORZECHOWA:
- 1 kostka masła
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kakao
- cukier puder do smaku
MASA ŚMIETANKOWA:
- 1/2 l śmietanki 30%
- 1 opakowanie galaretki czerwonej\
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKI:
- pokrojone owoce świeże lub z puszki
- kawałki czekolady
biszkopt ciemny - połowa masy orzechowej - ciasto kokosowe - pozostała cześć masy orzechowej - pokrojone owoce, czekolada - masa śmietankowa - biszkopt orzechowy - polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz