środa, 31 stycznia 2018

SYROP Z IMBIRU, CYTRYNY I MIODU



 Jeżeli dopadło Cię przeziębienie, grypa lub infekcja górnych dróg oddechowych polecam wypróbować domowy syrop z imbiru, cytryny i miodu.  Przyniesie ulgę przy męczącym kaszlu lub bólu gardła.  Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. . Można go stosować profilaktycznie lub w trakcie infekcji. Zaleca się przyjmować 1 łyżkę dziennie - codziennie, w trakcie infekcji 3 łyżki dziennie lub dodać do cieplej (nie wrzącej) herbaty (wraz z plasterkami cytryny i imbiru). Syrop można podawać dzieciom od 1 roku życia jak również kobietom w ciąży. 

SKŁADNIKI:
  • cytryna
  • 3-4 cm imbiru
  • miód
WYKONANIE:
Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego i osuszonego słoiczka wlewamy 2 łyżki miodu, następnie 3 plasterki cytryny, pół łyżeczki imbiru. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoiczka zalewając całość miodem. Słoiczek zamykamy i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. W tym czasie cytryna i imbir puszczą sok. Miód będzie bardziej płynny. Do przygotowania syropu należy wykorzystać mały słoiczek i przyrządzać go na bieżąco. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz