sobota, 14 października 2017

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI


Tak się składa, że w Dniu Nauczyciela swoja imieniny obchodzi mój syn.  Wszystkiego Najlepszego Alanku !!! Z tej okazji nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Dziś jest to bardzo mocno czekoladowe ciasto, przełożone kwaśnymi malinami i słodką śmietanką z odrobiną nutelli. Ciasto można podać zaraz po przygotowaniu, wówczas środek jest lekko płynny lub schłodzić w lodówce przez około 1-2 godziny. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 125 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek likieru, whisky lub soku pomarańczowego
  • 1/3 szkl. wody
  • 5 jaj
  • 125 g cukru
  • 1/4 szkl. mąki 
W garnku podgrzać masło, czekoladę, kakao , wodę i alkohol lub sok.  Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Nie doprowadzić do zagotowania. Ostudzić. 
Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i resztą cukru. 
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i mąkę, połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Następnie dodać pianę z białek . Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st.C przez 40 minut. Wystudzić. 

MALINY:
  • 1 szkl. malin świeżych lub mrożonych
  • dżem malinowy
Maliny połączyć z dżemem i wyłożyć na ostudzone ciasto.

MASA :
  • 400-500 ml śmietanki 30 % lub 36%
  • 2 łyżki nutelli
Śmietankę ubić, dodać nutellę i wyłożyć na maliny. Podawać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz