środa, 7 grudnia 2016

PLACEK Z OLIWY


Przepis na to ciasto znam jeszcze odkąd byłam małą dziewczynką. Taki niby murzynek, ale z przyprawą do piernika. Bardzo smaczny, wilgotny i prosty w wykonaniu. Można dorzucić do ciasta rodzynki, żurawinę czy płatki migdałowe i w zaledwie godzinę mamy gotową słodką przekąskę. 

SKŁADNIKI:
  • 3 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyż. kakao
  • 1.5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
Całe jaja ubić z cukrem, dodać dżem i olej. Zmiksować. Kakao, mąkę i sodę wymieszać w osobnej misce i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Pod koniec dodać odrobinę mleka, około 1/4 szkl. aby uzyskać gładkie ciasto. Dorzucić bakalie (według uznania).  Ciasto przelać do keksówki lub mniejszej, prostokątnej natłuszczonej formy. Piec 40 min, w temp. 180 st.C. Po ostudzeniu polać polewą. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz