Przepis na to ciasto znam jeszcze
odkąd byłam małą dziewczynką. Taki niby murzynek, ale z przyprawą do piernika.
Bardzo smaczny, wilgotny i prosty w wykonaniu. Można dorzucić do ciasta
rodzynki, żurawinę czy płatki migdałowe i w zaledwie godzinę mamy gotową słodką
przekąskę.
SKŁADNIKI:
- 3 jaja
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 szkl. oleju
- 2 łyż. kakao
- 1.5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
Całe jaja ubić z cukrem,
dodać dżem i olej. Zmiksować. Kakao, mąkę i sodę wymieszać w osobnej misce i
wsypać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Pod koniec dodać odrobinę mleka,
około 1/4 szkl. aby uzyskać gładkie ciasto. Dorzucić bakalie (według
uznania). Ciasto przelać do keksówki lub mniejszej, prostokątnej
natłuszczonej formy. Piec 40 min, w temp. 180 st.C. Po ostudzeniu polać
polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz