SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 120 g herbatników
- 80 g masła
Do naczynia miksującego wkładamy
herbatniki i masło. Miksujemy 30s/obr.6. Przygotowana masę wykładamy na spód
tortownicy lub prostokątnej blaszki o wymiarach 24x27, wyłożonej papierem do
pieczenia.
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jaj
- 200 g śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Ser, mascarpone, cukier puder,
cukier waniliowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jaja wkładamy do
naczynia miksującego 3min./obr.6. Pod koniec około 30s dodajemy roztopioną
czekoladę. Masę wylewamy na blachę. Pieczemy w temp. 180 st.C przez około 1
godz.
DODATKOWO:
- masa kajmakowa
- migdały
Po wystudzeniu wierzch ciasta
smarujemy masa kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz