środa, 7 grudnia 2016

SERNIK Z MASĄ KAJMAKOWĄ

    Wyśmienite połączenie sera, mascarpone i białej czekolady. Jeszcze nie raz zagości na moim stole, bo wychodzi taki jak lubię. I co najważniejsze - nie opada i nie pęka. 

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 120 g herbatników
  • 80 g masła
Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i masło. Miksujemy 30s/obr.6. Przygotowana masę wykładamy na spód tortownicy lub prostokątnej blaszki o wymiarach 24x27, wyłożonej papierem do pieczenia. 

MASA SEROWA:
  • 800 g twarogu
  • 200 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 200 g śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej 
Ser, mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jaja wkładamy do naczynia miksującego 3min./obr.6. Pod koniec około 30s dodajemy roztopioną czekoladę. Masę wylewamy na blachę. Pieczemy w temp. 180 st.C przez około 1 godz. 

DODATKOWO:
  • masa kajmakowa
  • migdały
Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy masa kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz