środa, 6 września 2017

CIASTO Z DYNI


Sezon dyniowy wciąż trwa, dlatego zachęcam do spróbowania ciasta właśnie z udziałem dyni. U mnie w kształcie tortu, jako słodki dodatek do prezentu. Ciasto jest wilgotne, bardzo podobne w smaku do marchewkowego. Przełożone masą śmietanową z mascarpone tworzy pyszną całość. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g startej na tarce dyni (bez skórki i gniazd nasiennych) 
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • pół szkl. oleju 
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temp.150 st.C
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Stopniowo dolewać olej. 
  3. Dodać startą dynię, wiórki kokosowe, drobno pokrojoną brzoskwinię. Wymieszać łyżką.
  4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Wymieszać łyżką. 
  5. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (śr.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 1 godz. (aż patyczek będzie suchy).
  6.  Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. 

MASA:
  • op. serka mascarpone (200 - 250 g)
  • mały kubek śmietanki 30% lub 36%
  • cukier puder do smaku 
Wykonanie : 
  1. Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem. Dodać serek i chwilę ubijać do połączenia się składników. 
  2. Spód ciasta posmarować 1/2 masy, przykryć drugim ciastem i posmarować resztą masy. Wstawić do lodówki  na około 1 godz. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz