Sezon dyniowy wciąż trwa, dlatego zachęcam
do spróbowania ciasta właśnie z udziałem dyni. U mnie w kształcie tortu, jako
słodki dodatek do prezentu. Ciasto jest wilgotne, bardzo podobne w smaku do
marchewkowego. Przełożone masą śmietanową z mascarpone tworzy pyszną
całość.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g startej na tarce dyni (bez skórki i gniazd
nasiennych)
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- pół szkl. oleju
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 brzoskwinia
- 1 cukier waniliowy
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temp.150 st.C
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Stopniowo dolewać olej.
- Dodać startą dynię, wiórki kokosowe, drobno
pokrojoną brzoskwinię. Wymieszać łyżką.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą.
Wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do okrągłej formy (śr.22 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 1 godz.
(aż patyczek będzie suchy).
- Ciasto ostudzić i przekroić na 2
części.
MASA:
- op. serka mascarpone (200 - 250 g)
- mały kubek śmietanki 30% lub 36%
- cukier puder do smaku
Wykonanie :
- Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem. Dodać serek
i chwilę ubijać do połączenia się składników.
- Spód ciasta posmarować 1/2 masy, przykryć drugim
ciastem i posmarować resztą masy. Wstawić do lodówki na około 1
godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz