piątek, 22 września 2017

CIASTO CZEKOLADOWE


Ciasto czekoladowe typu brownie to najprostszy i najszybszy deser, który doskonale smakuje na ciepło, podane z lodami lub owocami. Cechą charakterystyczną brownie jest krótki czas pieczenia, co powoduje, że ciasto ma konsystencję musu.  Jeżeli wolimy bardziej zwartą konsystencję, należy przedłużyć czas pieczenia do 20 - 25 minut i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st.C.  

SKŁADNIKI : 
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki pszennej
WYKONANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp.200 st.C. Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuścić. 
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić białka, dodać sól i ubijać 6min/obr.3.5 (aż piana będzie sztywna).
  3. Dodać 20 g cukry, wymieszać 20s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego dodać pozostały cukier, żółtka i masło, wymieszać 6 min/70st.C/obr.4.
  5. Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie, wymieszać 20s/obr.5.
  6. Dodać mąkę, wymieszać 10s/obr.5.
  7. Założyć motylek. Dodać ubite białka , wymieszać 15s/obr.2.5. Ciasto przełożyć do tortownicy. 
  8. Piec 10-15 min. Pozostawić w formie do przestygnięcia na 5 minut. Podawać na ciepło lub zimno. 

1 komentarz:

  1. WinStar World Casino and Resort - Mandiri - JT Hub
    Welcome to 경산 출장샵 the Mandiri Mandiri Mandiri, Mandiri. Mandiri 순천 출장안마 is 서울특별 출장마사지 a 인천광역 출장안마 magnificent 4-star accommodation located in Mandiri, located just a few minutes away from 이천 출장샵 the

    OdpowiedzUsuń