Warzywny deser?? No jasne, zwłaszcza
gdy w domu zalega marchewka, którą można wykorzystać do przygotowania ciasta
marchewkowego. Lubię przepisy, w których wykorzystuję jak najmniejszą ilość
misek, garnków, garneczków :) a ten właśnie taki jest. Wystarczy blender,
"Kaśka" lub thermomix - coś co zmiksuje nam wszystkie składniki na
gładką masę. Dzięki marchewce, która podczas pieczenia mięknie ciasto jest
delikatne i bardzo wilgotne. W połączeniu z polewą czekoladową jest przepyszne.
SKŁADNIKI :
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 250 ml oleju
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Olej, jajka, marchewki i cukier zmiksować za pomocą blednera na gładką
masę. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do
natłuszczonej i posypanej bułką tartą okrągłej formy (śr. 26 cm). Piec 40
minut, w temp. 180 st.C. Ostudzić.
POLEWA:
- 3 łyżki wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag margaryny
W garnuszku zagotować wodę i wsypać cukier puder,
wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić. Garnuszek zdjąć z
ognia i wsypać kakao. Energicznie wymieszać. Lekko ostudzoną polewą udekorować
ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz