sobota, 14 maja 2016

CIASTO MARCHEWKOWE

 Warzywny deser?? No jasne, zwłaszcza gdy w domu zalega marchewka, którą można wykorzystać do przygotowania ciasta marchewkowego. Lubię przepisy, w których wykorzystuję jak najmniejszą ilość misek, garnków, garneczków :) a ten właśnie taki jest. Wystarczy blender, "Kaśka" lub thermomix - coś co zmiksuje nam wszystkie składniki na gładką masę. Dzięki marchewce, która podczas pieczenia mięknie ciasto jest delikatne i bardzo wilgotne. W połączeniu z polewą czekoladową jest przepyszne.

SKŁADNIKI : 
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 250 ml oleju
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Olej, jajka, marchewki i cukier zmiksować za pomocą blednera na gładką masę. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą okrągłej formy (śr. 26 cm). Piec 40 minut, w temp. 180 st.C. Ostudzić.    

POLEWA:
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag margaryny 
W garnuszku zagotować wodę i wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić. Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać kakao. Energicznie wymieszać. Lekko ostudzoną polewą udekorować ciasto.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz