1. Upiec biszkopt ( ilość składników na 2 filiżanki):
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (według uznania)
2. Przygotować masę budyniową:
- z pół litra mleka odlać 3/4 szklanki i w niej wymieszać 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
- resztę mleka zagotować z pół szklanki cukru
- do gotującego się mleka wlać masę i energicznie mieszać
- ostudzić
- pół kostki miękkiego masła zmiksować i dodać przestudzony budyń
- dodać garść posiekanych orzechów (według uznania)
4. Z ciasta powykrawać 3 krążki tak, aby najmniejszy pokrył dno filiżanki, a największy przykrył całość. Krążki przełożyć masą budyniową.
5. Wszystko dobrze ubić i wstawić do lodówki na godzinę.
6. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z filiżanki razem z folią i delikatnie ją usunąć.
7. Całość ciasta posmarować cienko pozostałą masą budyniową i przykryć lukrem plastycznym.
8. Uszko filiżanki należy przygotować parę godzin wcześniej, aby dobrze się wysuszyło. Przykleić na kleju spożywczym lub wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz