poniedziałek, 2 maja 2016

TORCIKI - FILIŻANKI

Jak w łatwy sposób zrobić słodką niespodziankę dla kogoś kto uwielbia kawę ? Oto kilka prostych kroków na stworzenie torcików, które swoim wyglądem przypominają filiżanki a środek to nic innego jak po prostu biszkopt przełożony masą. Torciki - filiżanki nacieszą zarówno oko jak i podniebienie.

1. Upiec biszkopt ( ilość składników na 2 filiżanki):
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (według uznania)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sito i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min, temp. 180 st.C. Ostudzić.

2. Przygotować masę budyniową:
  • z pół litra mleka odlać 3/4 szklanki i w niej wymieszać 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
  • resztę mleka zagotować z pół szklanki cukru 
  • do gotującego się mleka wlać masę i energicznie mieszać
  • ostudzić
  • pół kostki miękkiego masła zmiksować i dodać przestudzony budyń
  • dodać garść posiekanych orzechów (według uznania)
3. Filiżankę do kawy wyłożyć folią spożywczą. To w niej będziemy formować nasze torciki.
4. Z ciasta powykrawać 3 krążki tak, aby najmniejszy pokrył dno filiżanki, a największy przykrył całość. Krążki przełożyć masą budyniową.
5. Wszystko dobrze ubić i wstawić do lodówki na godzinę.
6. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z filiżanki razem z folią i delikatnie ją usunąć.
7. Całość ciasta posmarować cienko pozostałą masą budyniową i przykryć lukrem plastycznym.
8. Uszko filiżanki należy przygotować parę godzin wcześniej, aby dobrze się wysuszyło. Przykleić na kleju spożywczym lub wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz