Kolejny
przepis, w którym można wykorzystać warzywo. W tym przypadku jest to cukinia,
którą trudno jest wyczuć, ewentualnie można dostrzec niewielkie jej kawałki.
Dzięki niej ciasto jest wilgotne i na dłużej zachowuje swoją świeżość. Poprzez
wykorzystanie gorzkiej czekolady, która po upieczeniu staje się lekko
płynna, smak ciasta jest baaardzo intensywny. Polecam.
SKŁADNIKI:
- 240 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 110 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 280 g cukinii
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
POSYPKA:
- 40 g cukru
- 70 g orzechów
Cukinie razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czekoladę pokroić
w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól, proszek i
kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal miksując dodawać po jednym
jajku. Potem stopniowo wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
Wsypać cukinię i czekoladę, wymieszać.
Masę przełożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Posypać
cukrem wymieszanym z pokrojonymi orzechami.
Piec 50 min., w temp. 180 st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz