piątek, 12 sierpnia 2016

CIASTO CZEKOLADOWO -CUKINIOWE






 Kolejny przepis, w którym można wykorzystać warzywo. W tym przypadku jest to cukinia, którą trudno jest wyczuć, ewentualnie można dostrzec niewielkie jej kawałki. Dzięki niej ciasto jest wilgotne i na dłużej zachowuje swoją świeżość. Poprzez wykorzystanie gorzkiej czekolady, która po upieczeniu staje się lekko płynna,  smak ciasta jest baaardzo intensywny.  Polecam. 



SKŁADNIKI:
  • 240 g mąki
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 110 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 280 g cukinii
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
POSYPKA:
  • 40 g cukru
  • 70 g orzechów
Cukinie razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól, proszek i kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Potem stopniowo wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. 
Wsypać cukinię i czekoladę, wymieszać. 
Masę przełożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Posypać cukrem wymieszanym z pokrojonymi orzechami.
Piec 50 min., w temp. 180 st.C     






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz