niedziela, 17 lipca 2016

AGRESTOWIEC

 Delikatna śmietanka i kwaśne owoce agrestu to przyjemne połączenie zwłaszcza w upalne dni. Ciasto przygotowuje się etapami. Należy poczekać, aż pierwsza warstwa masy stężeje żeby położyć kolejną i kolejną... Na szczęście ciasto broni się swoim smakiem, więc jest warte tego, żeby chwilę na nie poczekać. 

SKŁADNIKI:
  • okrągłe lub podłużne biszkopty
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 zielone galaretki
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • agrest
Biszkoptami wyłożyć dno małej tortownicy, około 20-22 cm średnicy i nasączyć je kawą (według uznania).  Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. 1 galaretką rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. 250 ml śmietanki ubić i wlać do niej tężejącą galaretkę. Masę wylać na biszkopty i włożyć do lodówki, aby stężała. Resztę śmietanki ubić z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cukru waniliowego. Do napęczniałej żelatyny dodać 1 łyżkę wrzącej wody i rozmieszać. Tak przygotowaną wlać do ubitej śmietanki. Masę wylać na na poprzednią, poukładać agrest. Włożyć  do lodówki. Drugą galaretkę rozpuścić jak w przepisie na opakowaniu. Lekko tężejącą zalać agrest. Schłodzić. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz