Delikatna śmietanka i kwaśne
owoce agrestu to przyjemne połączenie zwłaszcza w upalne dni. Ciasto
przygotowuje się etapami. Należy poczekać, aż pierwsza warstwa masy stężeje
żeby położyć kolejną i kolejną... Na szczęście ciasto broni się swoim smakiem,
więc jest warte tego, żeby chwilę na nie poczekać.
SKŁADNIKI:
- okrągłe lub podłużne biszkopty
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 zielone galaretki
- 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- agrest
Biszkoptami wyłożyć dno
małej tortownicy, około 20-22 cm średnicy i nasączyć je kawą (według
uznania). Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
1 galaretką rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
250 ml śmietanki ubić i wlać do niej tężejącą galaretkę. Masę wylać na
biszkopty i włożyć do lodówki, aby stężała. Resztę śmietanki ubić z 2 łyżkami
cukru i łyżeczką cukru waniliowego. Do napęczniałej żelatyny dodać 1 łyżkę
wrzącej wody i rozmieszać. Tak przygotowaną wlać do ubitej śmietanki. Masę
wylać na na poprzednią, poukładać agrest. Włożyć do lodówki. Drugą
galaretkę rozpuścić jak w przepisie na opakowaniu. Lekko tężejącą zalać agrest.
Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz