Po przetestowaniu past warzywnych Podravka
postanowiłam sama przygotować ten pyszny dodatek do dań. Przepisów na ajvar
jest mnóstwo - z bakłażanem, cukinią, z grillowaną lub pieczoną papryką. Ja,
wśród tych wszystkich przepisów znalazłam idealny dla siebie. Przyrządza się go
błyskawicznie, a przy małych dzieciach to bardzo istotny element. Wystarczy
zmiksować surową paprykę z chilli i przyprawami, a następnie powstałą pastę
zagotować i przelać do słoiczków. W zależności od upodobań możemy dodać więcej
papryczek chili niż jest podane w przepisie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych
- 3-4 papryczki chilli, bez nasion
- 150 g cukinii, wydrążonej, bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 180 g cukru
- 180 g oleju
- 80 g octu
- 3 liście laurowe
- około 120 g koncentratu pomidorowego
Paprykę, chilli i cukinię pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki zmiksować. Ja użyłam do tego thermomix - 20s/obr.10.
Następnie gotujemy 30min/Varoma/obr.2. Po tym czasie jeszcze raz zmiksować
30s/obr.10. Gorącą pastę przełożyć do słoików, zakręcić i obrócić do góry
dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz