PĄCZKI - jak
co roku w Tłusty Czwartek królują na moim stole. Zawsze smażyłam je na smalcu,
tym razem część upiekłam w piekarniku i pewnie za rok zostanę przy tej
metodzie. Zaletą pieczenia w piekarniku jest przede wszystkim CZAS, a przy
małym dziecku wygospodarować go trochę więcej graniczy z cudem. Następna to
MNIEJSZA KALORYCZNOŚĆ - zamiast jednego smażonego na tłuszczu można zjeść trzy
:) A i SMAKIEM niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Poniżej przedstawiam
tradycyjny przepis na pączki, który można wykorzystać i do smażenia i do
pieczenia.
SKŁADNIKI:
- pół kilo mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 5 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag masła
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 10 ml spirytusu
- ok. pół kilo marmolady
- 5 kostek smalcu do pączków smażonych
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Wymieszać 3 łyżki letniego mleka,
łyżkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, pozostałą część mleka, żółtka,
jajko, sól, cukier waniliowy, spirytus i drożdże. Wyrobić ciasto - długo i
cierpliwie. Gdy będzie elastyczne, ale trochę klejące dodać roztopione,
przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Odstawić przykrytą miskę w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć na blat, niewielkie
porcje rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać kółka. Na środek każdego
krążka nakładać nadzienie, zlepić dokładnie ciasto do środka i formować w
rękach równe kulki. Ułożyć pączki łączenie do dołu na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Ostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut. Lekko ostudzić, polukrować i
posypać skórką pomarańczową.
Pączki smażone - smalec roztopić w
szerokim rondlu. Aby sprawdzić czy jest dobrze rozgrzany należy wrzucić małą
kulkę z ciasta, jeśli wypływa na wierzch po 3 sekundach tzn., że możemy wrzucać
pączki. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona, przewracamy go na drugą
stronę za pomocą łyżki cedzakowej. Po upieczeniu ułożyć pączki na papierze, aby
ociekły z tłuszczu. Polukrować.
Pączek smażony
SMACZNEGO....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz