piątek, 5 lutego 2016

PĄCZKI



PĄCZKI - jak co roku w Tłusty Czwartek królują na moim stole. Zawsze smażyłam je na smalcu, tym razem część upiekłam w piekarniku i pewnie za rok zostanę przy tej metodzie. Zaletą pieczenia w piekarniku jest przede wszystkim CZAS, a przy małym dziecku wygospodarować go trochę więcej graniczy z cudem. Następna to MNIEJSZA KALORYCZNOŚĆ - zamiast jednego smażonego na tłuszczu można zjeść trzy :) A i SMAKIEM niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Poniżej przedstawiam tradycyjny przepis na pączki, który można wykorzystać i do smażenia i do pieczenia.

SKŁADNIKI:
  • pół kilo mąki 
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 5 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 10 ml spirytusu
  • ok. pół kilo marmolady
  • 5 kostek smalcu do pączków smażonych
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Wymieszać 3 łyżki letniego mleka, łyżkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, pozostałą część mleka, żółtka, jajko, sól, cukier waniliowy, spirytus i drożdże. Wyrobić ciasto - długo i cierpliwie. Gdy będzie elastyczne, ale trochę klejące dodać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Odstawić przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć na blat, niewielkie porcje rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać kółka. Na środek każdego krążka nakładać nadzienie, zlepić dokładnie ciasto do środka i formować w rękach równe kulki. Ułożyć pączki łączenie do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut. Lekko ostudzić, polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Pączki smażone - smalec roztopić w szerokim rondlu. Aby sprawdzić czy jest dobrze rozgrzany należy wrzucić małą kulkę z ciasta, jeśli wypływa na wierzch po 3 sekundach tzn., że możemy wrzucać pączki. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona, przewracamy go na drugą stronę za pomocą łyżki cedzakowej. Po upieczeniu ułożyć pączki na papierze, aby ociekły z tłuszczu. Polukrować.
                                            Pączek pieczony

                                          Pączek smażony

                                                             


































































SMACZNEGO....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz