niedziela, 31 stycznia 2016

ODCHUDZONA SZARLOTKA

 Piekę te szarlotki i piekę a tu końca nie widać jeszcze tych jabłek :) Więc tym razem, co by było troszkę lżej i nie szło tak bardzo w boczki, troszkę odchudzona wersja. Troszkę pozmieniałam, coś innego dodałam i wyszło równie smacznie. 

SKŁADNIKI:
  • 1.5 szklanki zmielonych płatków owsianych (na mąkę)
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 2-3 kg jabłek 
  • cynamon
Składniki na ciasto zagnieść.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i  wyłożyć na dużą tortownicę. Posypać odrobiną bułki tartej. Na ciasto rozsmarować jabłka i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. Piec ok. 50 minut w temp. 200 st.C.
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz