Moje niegdyś niespełnione marzenie
stało się rzeczywistością - Thermomix. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę.
Pozwala na wykorzystanie nowych sposobów gotowania, dzięki zintegrowaniu w
jednym urządzeniu 12 różnych funkcji takich jak rozdrabnianie, mieszanie,
ubijanie, miksowanie, gotowanie, duszenie itd.
Dzisiaj, chcąc sprawdzić możliwości
tego cudeńka, zapraszam na jabłecznik.
SKŁADNIKI:
- 130 g masła , miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3-4 jabłka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 30 g brandy (opcjonalnie)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180
st.C. Natłuścić okrągłą, około 24 - 26 cm średnicy formę i posypać bułką tartą.
2. Obrać jabłka, pokroić
w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinać równolegle jabłka
uważając, aby ich nie przeciąć do końca.
3. Do naczynia
miksującego włożyć masło, jajka, cukier, brandy, mąkę, proszek do pieczenia i
sól, wymieszać 20s/obr.6 . Wlać ciasto do formy i rozprowadzić . Na wierzchu
ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
4. Piec 40 - 45 min, aż
patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w
formie na ok. 10 min przed przełożeniem na paterę. posypać wierzch cukrem
pudrem.
Ciasto można również przygotować przy pomocy miksera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz