sobota, 5 marca 2016

JABŁECZNIK

Moje niegdyś niespełnione marzenie stało się rzeczywistością - Thermomix. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Pozwala na wykorzystanie nowych sposobów gotowania, dzięki zintegrowaniu w jednym urządzeniu 12 różnych funkcji takich jak rozdrabnianie, mieszanie, ubijanie, miksowanie, gotowanie, duszenie itd. 
Dzisiaj, chcąc sprawdzić możliwości tego cudeńka, zapraszam na jabłecznik. 

SKŁADNIKI:
  • 130 g masła , miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3-4 jabłka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 30 g brandy (opcjonalnie) 
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania



SPOSÓB WYKONANIA:

1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Natłuścić okrągłą, około 24 - 26 cm średnicy formę i posypać bułką tartą.
2. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinać równolegle jabłka uważając, aby ich nie przeciąć do końca.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka, cukier, brandy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 20s/obr.6 . Wlać ciasto do formy i rozprowadzić . Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
4. Piec 40 - 45 min, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ok. 10 min przed przełożeniem na paterę. posypać wierzch cukrem pudrem.  

 Ciasto można również przygotować przy pomocy miksera.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz