wtorek, 8 marca 2016

MUS CZEKOLADOWY



Miłośników czekolady zapraszam dzisiaj na mus - puszysty, delikatny i bardzo czekoladowy. Moja wersja przygotowana jest z gorzkiej czekolady, im więcej zawartości kakao tym lepiej. Dla "słodziaków" polecam wykorzystać czekoladę mleczną lub białą. 





SKŁADNIKI (na 3 porcje):
  •  25 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, min.50 % kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30 %
  • 2 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10s/ obroty 10. Rozdrobniony cukier zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego
2. Dodać gorzką czekoladę i śmietanę, podgrzać 4 min/ 50 st. C/ obr.2.
3. Dodać żółtka, rozdrobnić 15s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3min/obr.3.5 lub do czasu, aż piana będzie sztywna. Ubite białka dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Przelać do salaterek i włożyć do lodówki na 3 godziny. Posypać wiórkami czekolady.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz