Miłośników
czekolady zapraszam dzisiaj na mus - puszysty, delikatny i bardzo czekoladowy.
Moja wersja przygotowana jest z gorzkiej czekolady, im więcej zawartości kakao
tym lepiej. Dla "słodziaków" polecam wykorzystać czekoladę mleczną
lub białą.
SKŁADNIKI (na 3
porcje):
- 25 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady, min.50 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30 %
- 2 jajka, białka oddzielone od żółtek
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do naczynia miksującego
wsypać cukier, zemleć 10s/ obroty 10. Rozdrobniony cukier zgarnąć ze ścianek na
dno naczynia miksującego
2. Dodać gorzką
czekoladę i śmietanę, podgrzać 4 min/ 50 st. C/ obr.2.
3. Dodać żółtka,
rozdrobnić 15s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Dokładnie umyć i osuszyć
naczynie miksujące.
4. Założyć motylek. Do
naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3min/obr.3.5 lub do czasu,
aż piana będzie sztywna. Ubite białka dodać do masy czekoladowej i dokładnie
wymieszać. Przelać do salaterek i włożyć do lodówki na 3 godziny. Posypać wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz