Tym razem polecam bardzo prosty
przepis na domową wędlinę. Na początek proponuję zrobić przepis podstawowy, a
później to już można go dowolnie modyfikować dodając oliwki lub suszone
pomidory. Do przygotowania kiełbaski wykorzystałam Thermomix, ale blender czy
maszynka do mielenia i naczynie do gotowania na parze też w zupełności
wystarczą. Idealny przepis na zbliżające się święta Wielkanocne jako dodatek do
żurku lub chrzanu.
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki, lekko zmrożonego (ułatwi to zmielenie mięsa)
- 200g boczku wędzonego, parzonego, pokrojonego na kawałki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
SPOSÓB WYKONANIA:
- Do naczynia , na wirujące noże wrzucić czosnek, zemleć 4sek/obr.10
- Do naczynia dodać boczek, rozdrobnić 10sek/obr.10
- Wszystko wyjąć, przełożyć do miseczki
- Następnie w dwóch porcjach zemleć mięso drobiowe 10sek/obr.10
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, dodać przyprawy i wymieszać 1 min/interwał
- Z mięsa uformować 5-6 walców, obtoczyć w majeranku lub papryce (niekoniecznie), dokładnie zawinąć w folię spożywczą (jak byśmy zwijali cukierek w papierek), dobrze zawinąć końce i podwinąć je pod spód. Kiełbaski ułożyć na dolnej części Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min/temp.Varoma/obr.1
- Po ostudzeniu wyciągnąć z folii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz