środa, 9 marca 2016

KIEŁBASA NA PARZE


Tym razem polecam bardzo prosty przepis na domową wędlinę. Na początek proponuję zrobić przepis podstawowy, a później to już można go dowolnie modyfikować dodając oliwki lub suszone pomidory. Do przygotowania kiełbaski wykorzystałam Thermomix, ale blender czy maszynka do mielenia i naczynie do gotowania na parze też w zupełności wystarczą. Idealny przepis na zbliżające się święta Wielkanocne jako dodatek do żurku lub chrzanu. 

SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki, lekko zmrożonego (ułatwi to zmielenie mięsa)
  • 200g boczku wędzonego, parzonego, pokrojonego na kawałki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku  
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Do naczynia , na wirujące noże wrzucić czosnek, zemleć 4sek/obr.10
  2. Do naczynia dodać boczek, rozdrobnić 10sek/obr.10
  3. Wszystko wyjąć, przełożyć do miseczki  
  4. Następnie w dwóch porcjach zemleć mięso drobiowe 10sek/obr.10
  5. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, dodać przyprawy i wymieszać 1 min/interwał
  6. Z mięsa uformować 5-6 walców, obtoczyć w majeranku lub papryce (niekoniecznie), dokładnie zawinąć w folię spożywczą (jak byśmy zwijali cukierek w papierek), dobrze zawinąć końce i podwinąć je pod spód. Kiełbaski ułożyć na dolnej części Varomy.
  7. Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min/temp.Varoma/obr.1
  8. Po ostudzeniu wyciągnąć z folii.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz