Jabłka, ser i orzechy to główne i zarazem moje ulubione składniki ciasta urodzinowego, które chętnie Wam dzisiaj zaproponuję. Przepis na to idealne połączenie można znaleźć w "Przepisach siostry Anastazji" pod nazwą Jubileuszowe. Czasami zdarza się tak, że gdy już nie mam kompletnie pomysłu na upieczenie czegoś nowego, smacznego, innego u niezawodnej siostry Anastazji zawsze coś znajdę. Nie wiem dlaczego od razu nie zaglądam do tej książki, przecież prędzej czy później i tak po nią sięgam.
Proponowane przeze mnie ciasto jest dość czasochłonne, nie mniej jednak zachęcam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
BISZKOPT JASNY:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SERNIK:
- 1.20 dag zmielonego sera
- 50 dag cukru pudru
- 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 9 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag margaryny
MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka czerwona
MASA ORZECHOWA:
- 25 dag orzechów mielonych
- pół szklanki mleka
- 25 dag cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
DODATKOWO - 1 mały słoik powideł śliwkowych
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz