piątek, 18 marca 2016

Moje URODZINOWE

 Jabłka, ser i orzechy to główne i  zarazem moje ulubione składniki ciasta urodzinowego, które chętnie Wam dzisiaj zaproponuję. Przepis na to idealne połączenie można znaleźć w "Przepisach siostry Anastazji" pod nazwą Jubileuszowe. Czasami zdarza się tak, że gdy już nie mam kompletnie pomysłu na upieczenie czegoś nowego, smacznego, innego u niezawodnej siostry Anastazji zawsze coś znajdę. Nie wiem dlaczego od razu nie zaglądam do tej książki, przecież prędzej czy później i tak po nią sięgam. 
Proponowane przeze mnie ciasto jest dość czasochłonne, nie mniej jednak zachęcam do wypróbowania tego pysznego przepisu.


BISZKOPT JASNY:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C ok. 30 min. Po ostudzeniu przekroić na pół. 

SERNIK:
  • 1.20 dag zmielonego sera
  • 50 dag cukru pudru
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 9 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag margaryny
Białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po jednym żółtku, następnie dodać ser, budyń i proszek.Delikatnie wmieszać białka. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. Piekłam jednoczenie dwie formy, na górnej i dolnej kratce. Temp. 180 st.C, około 30 min. Po tym czasie zrobić zamianę serników i piec drugie 30 min. Ostudzić. 

MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka czerwona
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać sucha galaretkę, mieszać do połączenia się składników i jeszcze chwile prażyć. 

MASA ORZECHOWA:
  • 25 dag orzechów mielonych
  • pół szklanki mleka
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
Mleko zagotować, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao i przestudzone orzechy.
DODATKOWO - 1 mały słoik powideł śliwkowych

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa.     
      





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz