piątek, 18 marca 2016

MAJONEZ I CHRZAN


Kolejne święta przed nami, czas leci nieubłaganie. W związku z tym dzisiaj chciałam spróbować domowy majonez i tarty chrzan, który wykorzystam do sosu jajecznego. Obydwa przepisy wykonałam przy pomocy thermomixa. Przepis na chrzan podglądnęłam na tym blogu ( pozdrawiam Monia). Po zmiksowaniu wszystkich składników powstał bardzo ostry chrzan o intensywnym smaku i aromacie (aż się popłakałam w trakcie przekładania go do słoiczków). Majonez natomiast .... hmm...inny od tego kupnego. Konsystencja super, ale do smaku trzeba się przyzwyczaić. A może to kwestia innego doprawienia?? 

MAJONEZ składniki:
  • 250 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szczypty czarnego, mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól. Wymieszać 1min30s/obr.4, jednocześnie powoli wlewać odmierzony wcześniej olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką  wokół założonej miarki, tworząc emulsję. Majonez umieścić w szczelnie zamykanym pojemników i przechowywać w lodówce. Opinie są różne co do czasu przechowywania. Wahają się od 5 do 14 dni. Myślę jednak, że 5 dni dla domowego majonezu to bezpieczny wybór.


 CHRZAN składniki:
  • 400 g korzenia chrzanu
  • sok z 1 cytryny
  • 55 g cukru
  • 10 g soli
Obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan moczymy przez godzinę w misce z zimna wodą. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do misy thermomixa i miksujemy przy pomocy kopistki , 1min/obr.9. Przedkładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz