sobota, 2 kwietnia 2016

MAZUREK CZEKOLADOWO-KAJMAKOWY Z ORZECHAMI

Wprawdzie już po świętach i wpis jest z lekkim poślizgiem :) , ale jakby ktoś czuł jeszcze mały niedosyt to zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek. Gorzka czekolada, kajmak i dżem żurawinowy na kruchym spodzie okazał się bardzo przyjemnym połączeniem. 

CIASTO:
  • 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g mąki krupczatki 
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2-3s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, żółtka, cukier i śmietanę, 20s/obr.6
3. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. 
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
5. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na blachę. Brzegi ciasta ozdobnie wykończyć.     
 6. Piec ok. 15-20 min. Ostudzić. 





 







POLEWA:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła
  • 130 g śmietany 30% lub 36%
  • 100 g orzechów włoskich
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, 6s/obr.8.
2. Dodać masło i śmietanę, podgrzać 5min/80st.C/obr.1.
3. Dodać rozdrobnione orzechy, wymieszać 5s/obr.wsteczne/obr.3.
4. Ciasto posmarować krówką, a następnie przestudzoną masą czekoladową z orzechami. Udekorować orzechami i migdałami. Ostudzić. 

DODATKOWO:
  • puszka masy kajmakowej
  • migdały, orzechy do dekoracji





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz