CIASTO:
- 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 350 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, żółtka, cukier i śmietanę, 20s/obr.6
3. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
5. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na blachę. Brzegi ciasta ozdobnie wykończyć.
6. Piec ok. 15-20 min. Ostudzić.
POLEWA:
- 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 g masła
- 130 g śmietany 30% lub 36%
- 100 g orzechów włoskich
2. Dodać masło i śmietanę, podgrzać 5min/80st.C/obr.1.
3. Dodać rozdrobnione orzechy, wymieszać 5s/obr.wsteczne/obr.3.
4. Ciasto posmarować krówką, a następnie przestudzoną masą czekoladową z orzechami. Udekorować orzechami i migdałami. Ostudzić.
DODATKOWO:
- puszka masy kajmakowej
- migdały, orzechy do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz