piątek, 22 kwietnia 2016

TORT CZEKOLADOWO - TRUSKAWKOWY

Przepis na ten tort znalazłam w pewnej gazecie dla pań. Ciacho wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam go wykorzystać do przygotowania tortu dla pewnego młodzieńca, który zażyczył sobie właśnie połączenie czekolady i truskawek. 

CIASTO:
  • 165 g mąki tortowej
  • 85 g kakao 
  • 250 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
Suche składniki przesiać przez sito. W drugiej misce wymieszać kefir, jajka i masło i wlać do suchych. Energicznie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez około 45 min. Wystudzić i przekroić na 3 części. 

MASA TRUSKAWKOWA:
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki podgrzać z 3 łyżkami cukru. Dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i  tężejący mus truskawkowy. Wymieszać.  

PRZEŁOŻENIE :
ciasto - mus truskawkowy - ciasto - mus truskawkowy - ciasto 

Finalnie tort prezentował się tak : 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz