TORT CZEKOLADOWO - TRUSKAWKOWY
Przepis na ten tort znalazłam w pewnej gazecie dla pań. Ciacho wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam go wykorzystać do przygotowania tortu dla pewnego młodzieńca, który zażyczył sobie właśnie połączenie czekolady i truskawek.
CIASTO:
- 165 g mąki tortowej
- 85 g kakao
- 250 g cukru
- 250 ml kefiru
- 125 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Suche składniki przesiać przez sito. W drugiej misce wymieszać kefir, jajka i masło i wlać do suchych. Energicznie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez około 45 min. Wystudzić i przekroić na 3 części.
MASA TRUSKAWKOWA:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki podgrzać z 3 łyżkami cukru. Dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i tężejący mus truskawkowy. Wymieszać.
PRZEŁOŻENIE :
ciasto - mus truskawkowy - ciasto - mus truskawkowy - ciasto
Finalnie tort prezentował się tak :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz