Hmmm.... już może nie ten czas na zdjęcia z jajkami,
ale jak najbardziej odpowiedni moment na wypróbowanie przepisu na Słonecznikowiec.
Biszkopt czekoladowy przełożony masą kajmakową i śmietankową a na to chrupiący,
karmelizowany słonecznik. Brzmi bardzo słodko, jednak przepis jest tak
skomponowany, że nie należy do tych przesłodzonych.
CIASTO:
- 6 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić biała ze szczyptą soli i cukrem.
Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąki z proszkiem przesiane przez
sito i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st.C, przez około 30 minut. Wystudzić,
przekroić na pół.
MASA ŚMIETANOWA:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan- fixy
Śmietanę ubić, dodać śmietan - fixy i
ubijać, aż zgęstnieje
MASA TOFFI:
- puszka masy kajmakowej
Jeśli jest za gęsta dodać łyżkę masła i
zmiksować.
WIERZCH:
- 200 g pestek słonecznika
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Słonecznik prażyć na patelni z cukrem,
masłem i olejkiem na złoty kolor. Cukier musi się skarmelizować. Lekko
przestudzony nałożyć na wierzch placka.
PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt (lekko nasączyć) - połowa masy krówkowej - bita śmietanka -
druga część biszkopta - reszta masy krówkowej - słonecznik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz