piątek, 22 kwietnia 2016

SŁONECZNIKOWIEC

 
Hmmm.... już może nie ten czas na zdjęcia z jajkami, ale jak najbardziej odpowiedni moment na wypróbowanie przepisu na Słonecznikowiec. Biszkopt czekoladowy przełożony masą kajmakową i śmietankową a na to chrupiący, karmelizowany słonecznik. Brzmi bardzo słodko, jednak przepis jest tak skomponowany, że nie należy do tych przesłodzonych. 

CIASTO:
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić biała ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąki z proszkiem przesiane przez sito i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st.C, przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić na pół.

MASA ŚMIETANOWA:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan- fixy
Śmietanę ubić, dodać śmietan - fixy i ubijać, aż zgęstnieje

MASA TOFFI:
  • puszka masy  kajmakowej 
Jeśli jest za gęsta dodać łyżkę masła i zmiksować.

WIERZCH:
  • 200 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego 
Słonecznik prażyć na patelni z cukrem, masłem i olejkiem na złoty kolor. Cukier musi się skarmelizować. Lekko przestudzony nałożyć na wierzch placka. 

PRZEŁOŻENIE:      
 Biszkopt (lekko nasączyć) - połowa masy krówkowej - bita śmietanka - druga część biszkopta - reszta masy krówkowej - słonecznik   

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz