Tym razem chciałabym Wam pokazać jak w prosty sposób
przygotować pyszny torcik budyniowy - jedno z ulubionych ciast mojego męża z
dzieciństwa, dlatego obowiązkowo musiał znaleźć się w moim przepiśniku.
SKŁADNIKI:
- 1 masło
- szkl. cukru pudru
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- podłużne biszkopty
- galaretka
- dowolne owoce
- orzechy, rodzynki
SPOSÓB WYKONANIA:
Galaretkę przygotować według przepisu na
opakowaniu. Odstawić, ale nie doprowadzić do całkowitego stężenia. Ugotować
budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać budyń i ucierać. Dodać
rodzynki i posiekane orzechy. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć biszkoptami. W
oryginalnym przepisie tego nie ma, ale ja dodatkowo polewam je kawą espresso.
Na biszkopty wylać masę budyniową. Ułożyć owoce i zalać tężejącą
galaretką. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz