sobota, 30 kwietnia 2016

TORT BUDYNIOWY NA ZIMNO



Tym razem chciałabym Wam pokazać jak w prosty sposób przygotować pyszny torcik budyniowy - jedno z ulubionych ciast mojego męża z dzieciństwa, dlatego obowiązkowo musiał znaleźć się w moim przepiśniku. 

SKŁADNIKI:
  • 1 masło
  • szkl. cukru pudru
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • podłużne biszkopty
  • galaretka
  • dowolne owoce
  • orzechy, rodzynki
SPOSÓB WYKONANIA:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić, ale nie doprowadzić do całkowitego stężenia. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać budyń i ucierać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć biszkoptami. W oryginalnym przepisie tego nie ma, ale ja dodatkowo polewam je kawą espresso. Na biszkopty wylać masę budyniową. Ułożyć owoce i  zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz