BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI, MASĄ BUDYNIOWĄ I GALARETKĄ
Ciąg dalszy truskawkowych słodkości. Takie niby zwykłe, proste ciasto a chyba uwielbiane przez wszystkich. Znika w mgnieniu oka.W sam raz na upalne dni.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 st. C, około 25 min.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- kostka masła
Z litra mleka odlać szklankę i w niej rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budynie. Energicznie mieszać. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.
DODATKOWO:
- 2 galaretki (u mnie zielone)
- 500 g truskawek
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Wystudzić.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Poukładać truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Całość schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz