wtorek, 21 czerwca 2016

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI, MASĄ BUDYNIOWĄ I GALARETKĄ

Ciąg dalszy truskawkowych słodkości. Takie niby zwykłe, proste ciasto a chyba uwielbiane przez wszystkich. Znika w mgnieniu oka.W sam raz na upalne dni.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 3 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 st. C, około 25 min.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • kostka masła
Z litra mleka odlać szklankę i w niej rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budynie. Energicznie mieszać. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. 

DODATKOWO:
  • 2 galaretki (u mnie zielone)
  • 500 g truskawek
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Wystudzić.

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Poukładać truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Całość schłodzić.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz