niedziela, 5 czerwca 2016

GALARETKOWIEC NA MLEKU


Pyszny i szybki deser bez pieczenia (najdłużej czeka się na stężenie galaretek). Bardzo lekki i tylko z odrobiną cukru. Idealny na upalne dni. Galaretkowiec, bo o nim mowa, w mojej wersji wykonany jest na mleku. Można go również przygotować wykorzystując mleko skondensowane, jogurt czy kremówkę. Deser zastygał w plastikowej miseczce, aby po wyjęciu kształtem przypominał tort, który ozdobiłam żywymi kwiatami - taki mój dodatkowy prezencik z okazji Dnia Matki.

SKŁADNIKI: 
  • pół litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 galaretki w różnych kolorach
WYKONANIE: Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wlać do głębokich talerzy. Odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę.
 
 Żelatynę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Mleko zagotować  z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i ostudzić. Do miski lub keksówki wsypać pokrojone galaretki i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Jeśli pojawi się problem z wyjęciem deseru wystarczy na chwilkę foremkę zanurzyć w gorej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz