środa, 1 czerwca 2016

LEŚNY MECH

Przepis na to ciasto można znaleźć chyba na każdym blogu kulinarnym. Cieszy oko swym pięknym zielonym kolorem a czerwony akcent w postaci owoców granatu sprawia, że wpadamy jeszcze w większy zachwyt. Soczystą zieleń uzyskamy poprzez dodanie do ciasta szpinaku, ale (taka informacja dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem) jest praktycznie niewyczuwalny. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 450 g rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szkl. oleju
Szpinak rozmrozić , najlepiej wyciągnąć go dzień wcześniej po czym porządnie odcisnąć np. na sitku. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i przesianą mąkę z proszkiem. Dodać odciśnięty szpinak i wymieszać. Tortownicę lub foremkę natłuścić i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 50 min, w temp. 180 st. C. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części : 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasto pokruszyć. 


SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • śmietanka 30% lub 36% około 500-600 ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • owoc granatu
Galaretkę rozpuścić w pół filiżanki wrzącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę.  Masę wyłożyć na ciasto i posypać pokruszonym ciastem. Na wierzch poukładać ziarenka granatu (malin, jagód). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz