Przepis na to ciasto można znaleźć
chyba na każdym blogu kulinarnym. Cieszy oko swym pięknym zielonym kolorem a
czerwony akcent w postaci owoców granatu sprawia, że wpadamy jeszcze w większy
zachwyt. Soczystą zieleń uzyskamy poprzez dodanie do ciasta szpinaku, ale (taka
informacja dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem) jest praktycznie
niewyczuwalny.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3 jajka
- 1 1/3 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/3 szkl. oleju
Szpinak rozmrozić , najlepiej
wyciągnąć go dzień wcześniej po czym porządnie odcisnąć np. na sitku. Jajka z
cukrem utrzeć, dodać olej i przesianą mąkę z proszkiem. Dodać odciśnięty
szpinak i wymieszać. Tortownicę lub foremkę natłuścić i posypać bułką tartą.
Wylać ciasto. Piec 50 min, w temp. 180 st. C. Wystudzone ciasto przekroić na 2
części : 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasto pokruszyć.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- śmietanka 30% lub 36% około 500-600 ml
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- owoc granatu
Galaretkę rozpuścić w pół filiżanki wrzącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto i posypać
pokruszonym ciastem. Na wierzch poukładać ziarenka granatu (malin,
jagód).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz