poniedziałek, 20 czerwca 2016

UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Truskawkowy sezon trwa. Smak i zapach truskawek już zamknięty w słoikach w postaci dżemów i soków. Teraz w końcu czas na coś słodkiego. Najprostsze ciasto ucierane do którego można wrzucić również inne owoce, jednak z truskawkami smakuje najlepiej. 

SKŁADNIKI:
  • kostka masła
  • 25 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 35 dag mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 500 g truskawek  
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać ocet. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wyłożyć na blaszkę. Truskawki umyć, oczyścić i poukładać na cieście. Piec w temp. 180 st. C, 50 - 60 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz