Mięciutkie,
pulchniutkie, pachnące bułeczki maślane z kruszonką , posmarowane masełkiem
albo dżemem i do tego kubek ciepłego mleka.... coś pysznego. Z podanej porcji
składników wychodzi około 18 sztuk, ale nie martwcie się... są tak dobre, że
znikają w mgnieniu oka. W swoim przepisie wykorzystałam thermomix- ułatwia
wyrabianie ciasta, ale można je również przygotować w tradycyjny sposób.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania bułek
Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko.
Wymieszać 2min30s/50st.C/obr.4.
Dodać żółtka masło i mąkę. Wyrobić 1min30s/interwał.
Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość około 1 -
1.5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wykrawać z niego krążki, uformować
bułeczki, przełożyć na blaszkę.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i
posypać kruszonką.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia miksującego. Wymieszać
10s/obr.6.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 min. Piekarnik rozgrzać do
temp. 190 st.C. Piec 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz