wtorek, 5 lipca 2016

BUŁKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ


Mięciutkie, pulchniutkie, pachnące bułeczki maślane z kruszonką , posmarowane masełkiem albo dżemem i do tego kubek ciepłego mleka.... coś pysznego. Z podanej porcji składników wychodzi około 18 sztuk, ale nie martwcie się... są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. W swoim przepisie wykorzystałam thermomix- ułatwia wyrabianie ciasta, ale można je również przygotować w tradycyjny sposób. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Wymieszać 2min30s/50st.C/obr.4. 
Dodać żółtka masło i mąkę. Wyrobić 1min30s/interwał.  
Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość około 1 - 1.5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wykrawać z niego krążki, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła 
Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia miksującego. Wymieszać 10s/obr.6. 

 Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C. Piec 25 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz