Domowe
drożdżówki chyba tylko wyglądem przypominają te z piekarni, smakiem - bez
porównania. Zresztą wszystko co zrobione we własnej kuchni smakuje inaczej,
lepiej, smaczniej. Tym razem przygotowałam drożdżówki z nadzieniem serowym,
chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dzisiaj pogoda taka byle jaka i
nie zapowiada się na to, żeby zaglądnęło do nas słońce, więc jest troszkę czasu
na upichcenie czegoś na przekąskę. Bardzo prosty i smaczny przepis. Z podanych
składników wychodzi około 14 puszystych, nie za słodkich drożdżówek.
Wykonane w thermomiksie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych lub 2 opakowania suchych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 80 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier. Wymieszać 2 min
30s/37st.C/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól. Wyrobić 2 min/interwał.
Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać dwie duże łyżki mąki i wyrabiać
dalej przez 1 min/interwał. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta
uformować wałek i podzielić go na 14 części. Z każdej części uformować płaskie
placuszki o średnicy 8-10 cm. Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Pozostawić do
wyrośnięcia na 30 min. Naczynie miksujące wymyć i osuszyć.
MASA SEROWA:
- 1 jajko
- 80 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g twarogu
- 100 g śmietany
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać jajko, dodać cukier i cukier
waniliowy, utrzeć 2min/60st.C/obr.3. Zdjąć motylek. Dodać twaróg i śmietanę.
Wymieszać 30s/obr.6. W placuszkach uformować zagłębienia (jak na zdjęciu),
następnie wypełnić je masą serową. Posmarować białkiem i piec w temp. 200 st.C,
około 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz