niedziela, 3 lipca 2016

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 Domowe drożdżówki chyba tylko wyglądem przypominają te z piekarni, smakiem - bez porównania. Zresztą wszystko co zrobione we własnej kuchni smakuje inaczej, lepiej, smaczniej. Tym razem przygotowałam drożdżówki z nadzieniem serowym, chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dzisiaj pogoda taka byle jaka i nie zapowiada się na to, żeby zaglądnęło do nas słońce, więc jest troszkę czasu na upichcenie czegoś na przekąskę. Bardzo prosty i smaczny przepis. Z podanych składników wychodzi około 14 puszystych, nie za słodkich  drożdżówek. Wykonane w thermomiksie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych lub 2 opakowania suchych drożdży 
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 80 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli  
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier. Wymieszać 2 min 30s/37st.C/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól. Wyrobić 2 min/interwał. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać dwie duże łyżki mąki i wyrabiać dalej przez 1 min/interwał. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 14 części. Z każdej części uformować płaskie placuszki o średnicy 8-10 cm. Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Naczynie miksujące wymyć i osuszyć. 

MASA SEROWA:
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g twarogu
  • 100 g śmietany
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać jajko, dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć 2min/60st.C/obr.3. Zdjąć motylek. Dodać twaróg i śmietanę. Wymieszać 30s/obr.6. W placuszkach uformować zagłębienia (jak na zdjęciu), następnie wypełnić je masą serową. Posmarować białkiem i piec w temp. 200 st.C, około 20 min.    
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz