niedziela, 15 stycznia 2017

CHLEB TRADYCYJNY



 Nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego w domu pieczywa, a że mam spory zapas mąki z zaprzyjaźnionego młyna to na kolację zajadaliśmy się pysznym, tradycyjnym chlebkiem. 

SKŁADNIKI NA CHLEB:
  • słonecznik do posypania chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać cukier. Podgrzać 3min/37st./obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto 3min/interwał. Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej płatkami owsianymi keksówki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 15 min. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Piec około 50 minut w temp. 180 st.C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz