Nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego w domu pieczywa, a że mam spory
zapas mąki z zaprzyjaźnionego młyna to na kolację zajadaliśmy się pysznym,
tradycyjnym chlebkiem.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- słonecznik do posypania chleba
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
- 300 g wody
- 1 łyżeczka cukru
Do naczynia miksującego wlać wodę,
wsypać cukier. Podgrzać 3min/37st./obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić
ciasto 3min/interwał. Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia, na
około 1 godzinę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej płatkami
owsianymi keksówki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 15 min. Chleb
naciąć, posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Piec około 50 minut w temp.
180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz