Szybkie w przygotowaniu i
bardzo smaczne. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Chrupiące na
wierzchu i miękkie w środku. Ciasteczka z czekoladą, bo o nich mowa, zadowolą
największego smakosza słodkich przekąsek. Z podanych składników wychodzi około 20
sztuk kakaowo - czekoladowych słodkości. Do przygotowania ciasteczek użyłam
thermomix, ale mikser też da radę :)
SKŁADNIKI:
- 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 1 łyżka mleka
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę. Rozdrobnić 5s/obr.6. Odłożyć do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać 1 min 30s/ obr.4.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszać 40s/obr.4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać 20s/obr.2.
- Za pomocą dwóch łyżeczek formować z ciasta kulę, wyłożyć na blachę i lekko spłaszczyć tworząc ciasteczka o średnicy 4 cm. Piec 13-15 min. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz