sobota, 28 stycznia 2017

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Szybkie w przygotowaniu  i bardzo smaczne. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Ciasteczka z czekoladą, bo o nich mowa, zadowolą największego smakosza słodkich przekąsek. Z podanych składników wychodzi około 20 sztuk kakaowo - czekoladowych słodkości. Do przygotowania ciasteczek użyłam thermomix, ale mikser też da radę :)

SKŁADNIKI:
  • 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka mleka
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę. Rozdrobnić 5s/obr.6. Odłożyć do miski.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać 1 min 30s/ obr.4.
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszać 40s/obr.4.
  5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać 20s/obr.2.
  6. Za pomocą dwóch łyżeczek formować z ciasta kulę, wyłożyć na blachę i lekko spłaszczyć tworząc ciasteczka o średnicy 4 cm. Piec 13-15 min. Ostudzić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz