Przepis
na to ciasto drożdżowe wykorzystuję na dwa sposoby. Albo do przygotowania
pasztecików albo pysznych rogalików z marmoladą czy nutellą. Tym razem padło na
rogaliki. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie odstawia do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce tylko wkłada do zimnej wody i czeka parę minut aż
wypłynie. Rogaliki można przygotować z różnymi nadzieniami: marmoladą,
dżemem, nutellą, budyniem czy masą serową. Każda wersja smakuje znakomicie.
Rogaliki po upieczeniu są miękkie w środku i delikatnie kruche na
wierzchu.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru (gdy przygotowuję paszteciki dodaję 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli)
- 6 dag drożdży świeżych
- 0.5 szkl. mleka
- dżem, nutella, marmolada, budyń ser
- jajko do posmarowania rogalików
- Drożdże rozpuścić z łyżką cukru w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
- Margarynę rozpuścić z resztą cukru na małym ogniu a następnie schłodzić.
- Do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz - wyrobić ciasto. Ja użyłam do tego thermomix - 4min./interwał. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno się lepić do dłoni. W razie potrzeby dosypać jeszcze mąkę.
- Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5-10 minut), po czym ponownie zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na kilka części (u mnie 7), wałkujemy na kształt koła. Kroimy na 8 trójkątów, nakładamy dżem tylko przy krańcu ciasta i zwijamy do środka.
- Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
- Rogaliki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 175 st.C, przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz