środa, 18 stycznia 2017

ROGALIKI DROŻDŻOWE - CIASTO TOPIELEC





Przepis na to ciasto drożdżowe wykorzystuję na dwa sposoby. Albo do przygotowania pasztecików albo pysznych rogalików z marmoladą czy nutellą. Tym razem padło na rogaliki. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tylko wkłada do zimnej wody i czeka parę minut aż wypłynie.  Rogaliki można przygotować z różnymi nadzieniami: marmoladą, dżemem, nutellą, budyniem czy masą serową. Każda wersja smakuje znakomicie. Rogaliki po upieczeniu są miękkie w środku i delikatnie kruche na wierzchu.  




 SKŁADNIKI:
  •  0.5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru (gdy przygotowuję paszteciki dodaję 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli)
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 0.5 szkl. mleka
  • dżem, nutella, marmolada, budyń ser
  • jajko do posmarowania rogalików
  1. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. 
  2. Margarynę rozpuścić z resztą cukru na małym ogniu a następnie schłodzić.
  3. Do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz - wyrobić ciasto. Ja użyłam do tego thermomix - 4min./interwał. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno się lepić do dłoni. W razie potrzeby dosypać jeszcze mąkę.
  4. Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5-10 minut), po czym ponownie zagnieść ciasto. 
  5. Ciasto podzielić na kilka części (u mnie 7), wałkujemy na kształt koła. Kroimy na 8 trójkątów, nakładamy dżem tylko przy krańcu ciasta i zwijamy do środka. 
  6. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem. 
  7. Rogaliki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 175 st.C, przez 15 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz