Szybki przepis na smaczną przekąskę.
Jeszcze ciepłe, posmarowane masłem ziołowym smakują wyśmienicie. W
przygotowaniu podpłomyków pomógł mi thermomix, ale można je również wykonać w
tradycyjny sposób.
SKŁADNIKI NA MASŁO
ZIOŁOWE:
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć
masło, podgrzać 4min/75st./obr.1. Dodać resztę składników i rozdrobnić
10s/obr.10. Masło przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
SKŁADNIKI NA
PODPŁOMYKI:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 350 g mąki chlebowej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Do naczynia miksującego wlać jogurt,
dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić ciasto 1min/interwał. Ciasto
przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej części
uformować kulę, następnie rozwałkować na kształt podpłomyków, śr. 14 cm,
grubość 3-4mm. Ostrym nożem zrobić na każdym 4 nacięcia. Rozgrzać patelnię
grillową lub zwykłą. Podpłomyki piec z każdej strony po 2 minuty. Ciepłe
posmarować masłem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz