sobota, 14 stycznia 2017

PODPŁOMYKI Z MASŁEM ZIOŁOWYM



Szybki przepis na smaczną przekąskę. Jeszcze ciepłe, posmarowane masłem ziołowym smakują wyśmienicie. W przygotowaniu podpłomyków pomógł mi thermomix, ale można je również wykonać w tradycyjny sposób.

SKŁADNIKI NA MASŁO ZIOŁOWE:
  • 40 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 4min/75st./obr.1. Dodać resztę składników i rozdrobnić 10s/obr.10. Masło przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.

SKŁADNIKI NA PODPŁOMYKI:
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Do naczynia miksującego wlać jogurt, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić ciasto 1min/interwał. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części.  Z każdej części uformować kulę, następnie rozwałkować na kształt podpłomyków, śr. 14 cm, grubość 3-4mm. Ostrym nożem zrobić na każdym 4 nacięcia. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą. Podpłomyki piec z każdej strony po 2 minuty. Ciepłe posmarować masłem ziołowym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz