Pieczenie
kruchych ciasteczek to taki nasz świąteczny rytuał. Można je zrobić parę dni
wcześniej, aby przed Świętami mieć więcej czasu na przygotowanie Wigilijnych
potraw. W tym roku swoją pomoc w kuchni zaoferował mi syn. Wydawałoby się, że
dwie pary rąk to nie jedna, jednak w tym przypadku wyglądało to troszkę inaczej
:) Rozsypana mąka, podłoga wylepiona ciastem i blaty zastawione miseczkami,
garneczkami to obraz mojej kuchni, ale....... najważniejsze, że robiliśmy
to wspólnie. Śmiechu i zabawy było co niemiara.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg mąki
- 1.5 szkl. cukru
- 1 margaryna
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao
- cynamon
WYKONANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka
oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy margarynę i cukier. Zagniatamy
ciasto. Gdy ciasto będzie za suche, dodać 2 łyżki śmietany. Ciasto możemy podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do
drugiej cynamon a trzecią zostawić bez dodatków. Ciasto rozwałkować, wykrawać ciasteczka.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 st.C ,
około 10 min. Wystudzić i dekorować :)
Z podanej ilości składników wychodzi około 5 blach ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz