niedziela, 20 grudnia 2015

KRUCHE CIASTECZKA


Pieczenie kruchych ciasteczek to taki nasz świąteczny rytuał. Można je zrobić parę dni wcześniej, aby przed Świętami mieć więcej czasu na przygotowanie Wigilijnych potraw. W tym roku swoją pomoc w kuchni zaoferował mi syn. Wydawałoby się, że dwie pary rąk to nie jedna, jednak w tym przypadku wyglądało to troszkę inaczej :) Rozsypana mąka, podłoga wylepiona ciastem i blaty zastawione miseczkami, garneczkami to obraz mojej kuchni, ale.......  najważniejsze, że robiliśmy to wspólnie. Śmiechu i zabawy było co niemiara. 




 SKŁADNIKI:
  • 0.5 kg mąki
  • 1.5 szkl. cukru
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao
  • cynamon
WYKONANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać  przez sito. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy margarynę i cukier.  Zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie za suche, dodać 2 łyżki śmietany.  Ciasto możemy podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej cynamon a trzecią zostawić bez dodatków. Ciasto rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 st.C , około 10 min. Wystudzić i dekorować :) 
Z podanej ilości składników wychodzi około 5 blach ciasteczek. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz