Bardzo
krucha szarlotka według przepisu znalezionego w bardzo starej książce
kucharskiej "Kuchnia polska". Idealna do kawki lub herbatki.
CIASTO:
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 3 łyżki smalcu
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
NADZIENIE:
- 1 kg jabłek
- 20 dag cukru
- cynamon
- dodatkowe żółtko
Masło i
smalec posiekać z mąką. Jajko ubić z cukrami i dodać do mąki. Wsypać proszek.
Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić tortownicę (dno i boki) o śr.26 cm. Piec 20
min w 190 st.C.
Jabłka obrać
i pokroić w kostkę. Dusić na małym ogniu z cukrem, następnie posypać cynamonem.
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć
paski. Ułożyć na jabłkach. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec jeszcze
przez 20 min.
SMACZNEGO....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz