wtorek, 1 grudnia 2015

SZARLOTKA


Bardzo krucha szarlotka według przepisu znalezionego w bardzo starej książce kucharskiej "Kuchnia polska". Idealna do kawki lub herbatki. 

CIASTO:
  •  40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki smalcu
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
NADZIENIE:
  • 1 kg jabłek
  • 20 dag cukru
  • cynamon
  • dodatkowe żółtko
Masło i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić z cukrami i dodać do mąki. Wsypać proszek. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić tortownicę (dno i boki) o śr.26 cm. Piec 20 min w 190 st.C.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić na małym ogniu z cukrem, następnie posypać cynamonem. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski. Ułożyć na jabłkach. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec jeszcze przez 20 min. 

  

SMACZNEGO....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz