wtorek, 22 grudnia 2015

ORZESZKI


Orzeszki to kolejne ciasteczka, które pojawiają się u nas na świątecznym stole. I chyba tylko wtedy :) Cały rok się na nie czeka, jakby nie można było ich zrobić też w międzyczasie... Ale na Święta smakują inaczej :) A może to jednak kwestia czasu, bo nie ukrywam, że są troszkę czasochłonne. Wypełnione nadzieniem orzechowym z odrobiną alkoholu to wersja dla dorosłych. Dla dzieci omijamy ten składnik :) 

CIASTO:  
  • 20 dag mąki
  • 14 dag masła
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
Mąkę posiekać z masłem, dodać orzechy, cukier puder. Wyrobić ciasto. Wylepiać foremki do orzeszków. Piec w temp. 190 st.C, około 8 minut , na złoty kolor. Wystudzić. 

MASA:
  • 10 dag masła
  • 12 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka kakao
Orzechy zaparzyć odrobiną mleka. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i kakao zmieszane razem ze spirytusem i jeszcze chwilę ucierać. Masą zlepiać dwa upieczone ciastka. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao.     


Smacznego... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz