Orzeszki to
kolejne ciasteczka, które pojawiają się u nas na świątecznym stole. I chyba
tylko wtedy :) Cały rok się na nie czeka, jakby nie można było ich zrobić też w
międzyczasie... Ale na Święta smakują inaczej :) A może to jednak kwestia
czasu, bo nie ukrywam, że są troszkę czasochłonne. Wypełnione nadzieniem
orzechowym z odrobiną alkoholu to wersja dla dorosłych. Dla dzieci omijamy ten
składnik :)
CIASTO:
- 20 dag mąki
- 14 dag masła
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru pudru
Mąkę posiekać z masłem, dodać orzechy, cukier puder. Wyrobić ciasto.
Wylepiać foremki do orzeszków. Piec w temp. 190 st.C, około 8 minut , na złoty
kolor. Wystudzić.
MASA:
- 10 dag masła
- 12 dag zmielonych orzechów włoskich
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka kakao
Orzechy zaparzyć odrobiną mleka. Masło
utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i kakao zmieszane razem ze spirytusem i
jeszcze chwilę ucierać. Masą zlepiać dwa upieczone ciastka. Posypać cukrem
pudrem zmieszanym z kakao.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz