wtorek, 15 grudnia 2015

LAS CHOINEK

 
 




SKŁADNIKI:



·       3 jaja

·       1 szkl. cukru

·       1 szkl. oleju

·       3 łyżki dżemu

·       2.5 szkl. mąki

·       1 łyżeczka sody

·       2-3 łyżki kakao

·       pół łyżeczki proszku do pieczenia

·       ok. 3/4 szkl. mleka



WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do temp. ok 170 st. Białko ubić na sztywno, dodać
cukier i żółtka. Chwilę ubijać. Następie dodać dżem i olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, proszek. Dodawać łyżką do ubitych
jajek na przemian z mlekiem. Ciasto wylać na wyłożone pergaminem dwie największe blachy do pieczenia (ciasta ma być cienko). Piec około 30 min. Po wystudzeniu zdjąć papier i wykrawać foremkami w kształcie gwiazdki (od największej do najmniejszej). Gwiazdki przekładać dżemem od największej do najmniejszej. Ostatnią , najmniejszą gwiazdkę ułożyć pionowo, aby powstał czubek choinki. Wszystkie choinki posypać cukrem pudrem.
Udekorować np. jadalnymi perełkami. 

Smacznego....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz