SKŁADNIKI:
·
3 jaja
·
1 szkl. cukru
·
1 szkl. oleju
·
3 łyżki dżemu
·
2.5 szkl. mąki
·
1 łyżeczka sody
·
2-3 łyżki kakao
·
pół łyżeczki proszku
do pieczenia
·
ok. 3/4 szkl. mleka
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do
temp. ok 170 st. Białko ubić na sztywno, dodać
cukier i żółtka.
Chwilę ubijać. Następie dodać dżem i olej. W osobnej misce wymieszać mąkę,
sodę, kakao, proszek. Dodawać łyżką do ubitych
jajek na przemian z
mlekiem. Ciasto wylać na wyłożone pergaminem dwie największe blachy do
pieczenia (ciasta ma być cienko). Piec około 30 min. Po wystudzeniu zdjąć
papier i wykrawać foremkami w kształcie gwiazdki (od największej do
najmniejszej). Gwiazdki przekładać dżemem od największej do najmniejszej.
Ostatnią , najmniejszą gwiazdkę ułożyć pionowo, aby powstał czubek choinki.
Wszystkie choinki posypać cukrem pudrem.
Udekorować np.
jadalnymi perełkami.
Smacznego....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz