piątek, 22 stycznia 2016

SZARLOTKA TATRZAŃSKA

Kolejna dostawa jabłek :) A że lubimy szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z tymi owocami, więc dzisiaj kolejna propozycja z jabłkiem w roli głównej.  Przepis znalazłam w starych wycinkach z gazet. 

CIASTO:
  • pół kilo mąki krupczatki
  • 25 dag margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 
MASA:
  • 3 kg jabłek
  • cynamon
  • bułka tarta
Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na dużą prostokątną blachę i nakłuć widelcem. Oba ciasta włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać cynamonem. Ciasto w formie piec 10-15 min w temp. 170 st.C. Posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Wierzch przykryć pozostałym startym ciastem. Piec jeszcze przez godzinę.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz