Kolejna
dostawa jabłek :) A że lubimy szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z tymi
owocami, więc dzisiaj kolejna propozycja z jabłkiem w roli głównej.
Przepis znalazłam w starych wycinkach z gazet.
CIASTO:
- pół kilo mąki krupczatki
- 25 dag margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
MASA:
- 3 kg jabłek
- cynamon
- bułka tarta
Składniki na ciasto posiekać i zagnieść.
2/3 ciasta wyłożyć na dużą prostokątną blachę i nakłuć widelcem. Oba ciasta
włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Posypać cynamonem. Ciasto w formie piec 10-15 min w temp. 170 st.C. Posypać
bułką tartą i wyłożyć jabłka. Wierzch przykryć pozostałym startym ciastem. Piec
jeszcze przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz