środa, 13 stycznia 2016

STRUCLA MAKOWA

Dzisiaj zapraszam do spróbowania strucli makowej. Strucle można piec na dwa sposoby. Pierwszy - wyrośnięte ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia i razem z nim go upiec. Strucla jest wtedy bardziej kształtna i nie pęka. Drugi, który wykorzystałam tym razem - zwiniętą struclę przełożyć do keksówki, odstawić do wyrośnięcia i upiec. Niestety przy tym sposobie strucla pęka na bokach i nie jest tak zwarta, ale smak rekompensuje te małe niedoskonałości :) 

SKŁADNIKI na 2 sztuki :
  • 3 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka - do ciasta
  • 2 białka - do maku
  • masa makowa z puszki
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, utarte z cukrem żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Wlać masło i wyrobić ciasto. Ostawić do wyrośnięcia. Troszkę białka zostawić do posmarowania ciasta, resztę ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z makiem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować i posmarować masą makową. Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem. Piec 30-40 min w temp.  180 st.C. 

SMACZNEGO....

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz