Dzisiaj
zapraszam do spróbowania strucli makowej. Strucle można piec na dwa sposoby.
Pierwszy - wyrośnięte ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia i razem z nim
go upiec. Strucla jest wtedy bardziej kształtna i nie pęka. Drugi, który
wykorzystałam tym razem - zwiniętą struclę przełożyć do keksówki, odstawić do
wyrośnięcia i upiec. Niestety przy tym sposobie strucla pęka na bokach i nie
jest tak zwarta, ale smak rekompensuje te małe niedoskonałości :)
SKŁADNIKI na 2 sztuki :
- 3 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka - do ciasta
- 2 białka - do maku
- masa makowa z puszki
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki. Odstawić do
wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, utarte z cukrem żółtka, jajko i
wyrośnięte drożdże. Wlać masło i wyrobić ciasto. Ostawić do wyrośnięcia.
Troszkę białka zostawić do posmarowania ciasta, resztę ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć z makiem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, jeszcze
raz zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować i posmarować masą makową.
Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do
pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem. Piec 30-40 min w
temp. 180 st.C.
SMACZNEGO....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz