Tort dla
fana ZygZaka. Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną to coś w sam raz dla
dzieciaczków, ale i dorośli nie pogardzą :) Tort był robiony w ekspresowym
tempie dlatego nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia z wykonania autka. Nie jest to
skomplikowane, ale postaram się przy najbliższej okazji wrzucić parę fotek jak
zrobić to krok po kroku.
CIASTO:
- 7 jaj
- 1.5 szkl. mąki
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku
Białka ubić
na pianę, dodać cukier, żółtka, olej, wodę, na koniec mąkę, proszek i kakao.
Lekko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tarta formy o średnicy 24 cm i mniejszej na 18 cm ( na autko). Piec w
temp. 180 st., ok.40 min. Przestudzony większy biszkopt podzielić na 3 części.
Z mniejszego uformować autko i pokryć go lukrem plastycznym.
KREM :
- 1.5 łyżki żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Zostawić na 10 min. Dodać pół szklanki wrzącej wody i rozmieszać
- 0.5 l śmietany 18% ubić z 2 łyżkami cukru
- Śnieżkę z cukrem waniliowym, niecałą szklanką mleka i 3 łyżkami cukru - ubić
- Do ubitej śnieżki dodać ostudzoną żelatynę oraz śmietanę, chwilę ubijać.
PRZEŁOŻENIE:
biszkopt -
bita śmietana - ananasy - biszkopt - bita śmietana - ananasy - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz