poniedziałek, 18 stycznia 2016

TORT ZYGZAK



Tort dla fana ZygZaka. Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną to coś w sam raz dla dzieciaczków, ale i dorośli nie pogardzą :) Tort był robiony w ekspresowym tempie dlatego nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia z wykonania autka. Nie jest to skomplikowane, ale postaram się przy najbliższej okazji wrzucić parę fotek jak zrobić to krok po kroku. 

 CIASTO:
  • 7 jaj
  • 1.5 szkl. mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku 
Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, olej, wodę, na koniec mąkę, proszek i kakao. Lekko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta formy o średnicy 24 cm i mniejszej na 18 cm ( na autko). Piec w temp. 180 st., ok.40 min. Przestudzony większy biszkopt podzielić na 3 części. Z mniejszego uformować autko i pokryć go lukrem plastycznym.

KREM :
  • 1.5 łyżki żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Zostawić na 10 min. Dodać pół szklanki wrzącej wody i rozmieszać
  • 0.5 l śmietany 18% ubić z 2 łyżkami cukru
  • Śnieżkę z cukrem waniliowym, niecałą szklanką mleka i 3 łyżkami cukru - ubić
  • Do ubitej śnieżki dodać ostudzoną żelatynę oraz śmietanę, chwilę ubijać.
PRZEŁOŻENIE:
biszkopt - bita śmietana - ananasy - biszkopt - bita śmietana - ananasy - biszkopt


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz