niedziela, 17 stycznia 2016

TORT z okazji Chrztu Św.

Ostatnie moje wykonanie - tort z okazji Chrztu Świętego małego Aniołka. Biszkopt, ciasto kokosowe, orzechy i wiśnie połączyły się w idealną całość sprawiając, że ciasto nie jest za słodkie.

BISZKOPT JASNY:
  • 7 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1.5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier a następnie żółtka. Chwilę miksować. Przez sito przesiać mąkę, proszek i budyń. delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej, prostokątnej formy. Piec ok. 30 min w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

BISZKOPT CIEMNY:
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie jak wyżej, tylko piec ok. 20 min, do suchego patyczka. 

CIASTO KOKOSOWE:
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki krupczatki   
Białka ubić na sztywna pianę , dodać cukier. Wsypać wiórka, proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Piec ok. 30 min, 180 st. C.  

MASA ŚMIETANOWA:  
  • pół litra śmietanki 30% lub 36%
  • galaretka wiśniowa
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Ostudzić nie doprowadzając o stężenia. Śmietankę ubić, wlać galaretkę i chwilę miksować.

MASA BUDYNIOWA:
  • żółtka, które zostały z ciasta kokosowego
  • 0.5 l mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyż. mąki
  • pół kostki masła
Z pół litra mleka odlać szklankę, w której wymieszać mąki i żółtka. Resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Połączyć z utartym masłem.

MASA ORZECHOWA:
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 15 dag cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i kakao rozpuszczone w spirytusie. 

PRZEŁOŻENIE ( od dołu):
biszkopt jasny - masa budyniowa - wiśnie - biszkopt ciemny - masa orzechowa - ciasto kokosowe - masa śmietanowa - wiśnie - biszkopt jasny 
Ciasto nasączam zalewą, w której były wiśnie.

Ciasto pokryłam masą śmietanową , którą posypałam wiórkami kokosowymi jak również część pokryta jest lukrem plastycznym. Lubię dekorować torty żywymi kwiatami. W tym przypadku storczyki, które dodają całości elegancji.          





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz