TORT z okazji Chrztu Św.
Ostatnie moje wykonanie - tort z okazji Chrztu Świętego małego Aniołka. Biszkopt, ciasto kokosowe, orzechy i wiśnie połączyły się w idealną całość sprawiając, że ciasto nie jest za słodkie.
BISZKOPT JASNY:
- 7 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1.5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier a następnie żółtka. Chwilę miksować. Przez sito przesiać mąkę, proszek i budyń. delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej, prostokątnej formy. Piec ok. 30 min w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
BISZKOPT CIEMNY:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wykonanie jak wyżej, tylko piec ok. 20 min, do suchego patyczka.
CIASTO KOKOSOWE:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 1 op. wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki krupczatki
Białka ubić na sztywna pianę , dodać cukier. Wsypać wiórka, proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Piec ok. 30 min, 180 st. C.
MASA ŚMIETANOWA:
- pół litra śmietanki 30% lub 36%
- galaretka wiśniowa
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Ostudzić nie doprowadzając o stężenia. Śmietankę ubić, wlać galaretkę i chwilę miksować.
MASA BUDYNIOWA:
- żółtka, które zostały z ciasta kokosowego
- 0.5 l mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyż. mąki
- pół kostki masła
Z pół litra mleka odlać szklankę, w której wymieszać mąki i żółtka. Resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Połączyć z utartym masłem.
MASA ORZECHOWA:
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- 15 dag cukru pudru
- pół kostki masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i kakao rozpuszczone w spirytusie.
PRZEŁOŻENIE ( od dołu):
biszkopt jasny - masa budyniowa - wiśnie - biszkopt ciemny - masa orzechowa - ciasto kokosowe - masa śmietanowa - wiśnie - biszkopt jasny
Ciasto nasączam zalewą, w której były wiśnie.
Ciasto pokryłam masą śmietanową , którą posypałam wiórkami kokosowymi jak również część pokryta jest lukrem plastycznym. Lubię dekorować torty żywymi kwiatami. W tym przypadku storczyki, które dodają całości elegancji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz