środa, 14 września 2016

PORTERÓWKA

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Nadchodzą długie i zimne wieczory....więc aby chociaż troszkę się rozgrzać przychodzę dzisiaj z propozycją dla osób, które ukończyły już 18 rok życia :) PORTERÓWKA - jedni mówią, że to wódka, inni zaś twierdzą, że jednak nalewka. Zdania są podzielone, niemniej jednak smakuje obydwom stronom. Zaledwie kilka składników i podbija niejedno serce... a w zależności ile dodamy spirytusu to podbije również i głowę... Porterówka powinna postać około 3 dni, ale gdy postoi dłużej, nabiera wówczas mocy.

SKŁADNIKI:
  • 1 litr piwa Porter
  • 1/4 lita spirytusu
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego
WYKONANIE:

1. Thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy piwo, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy 7min/70st.C/obr.4. Odstawiamy piwo do ostudzenia. Do zimnego piwa wlewamy powoli spirytus i mieszamy 15s/obr.4. Przelewamy do butelek. 

2. Tradycyjny sposób:
W dużym garnku wymieszać piwo, cukier i cukier waniliowy. Wstawić na ogień. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do wrzenia. Maksymalna temperatura 70 st.C. Odstawić do przestudzenia. Do zimnego piwa dodać spirytus. Wymieszać i rozlać do butelek.   

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz