sobota, 10 września 2016

CIASTO CUKINIOWE nr 2



 Dzisiaj zapraszam na inną wersję ciasta z cukinią. Również mocno czekoladowe i wilgotne, ale z innymi dodatkami i przyprawami. 


SKŁADNIKI:
  • 1 1/4 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 90 g roztopionego masła
  • 2 szkl. startej cukinii
  • 1 większe jabłko
 WYKONANIE:
Suche składniki przesiać przez sito i wymieszać. W większej misce utrzeć jajko z cukrem. Dodać masło, wymieszać. Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć i dodać do masy jajecznej. Jabłko pokroić w kostkę. Wrzucić do masy. Następnie partiami wsypać suche składniki. Mieszać tylko do połączenia.  Ciasto przełożyć do natłuszczonej małej keksówki lub okrągłej foremki. Piec około 45 min., temp. 180 st. C. Polać polewą.   
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz