czwartek, 1 września 2016

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ

 
Długo nie mogłam się zdecydować, którą wersję ciasta ze śliwkami wybrać najpierw. Padło na to z bezą, ale już w głowie mam kolejny przepis z udziałem śliwek - drożdżowe z kruszonką, jednak to następnym razem :) 

SKŁADNIKI:
  • 180 g masła
  • 1 szkl. cukru do ciasta
  • 1 szkl. cukru do bezy
  • 1 cukier waniliowy
  • 260 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 5 żółtek
  • około 1 kg śliwek
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę i proszek. Ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę. Podpiec w temp.180 st.C około 15 min. W tym czasie ubić pianę z białek i szklanki cukru. Ciasto wyjąć z piekarnika, poukładać połówki wydrążonych śliwek skórką do dołu i przykryć je pianą. Piec jeszcze 30 min. Posypać cukrem pudrem  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz