Długo nie mogłam się zdecydować,
którą wersję ciasta ze śliwkami wybrać najpierw. Padło na to z bezą, ale już w
głowie mam kolejny przepis z udziałem śliwek - drożdżowe z kruszonką, jednak to
następnym razem :)
SKŁADNIKI:
- 180 g masła
- 1 szkl. cukru do ciasta
- 1 szkl. cukru do bezy
- 1 cukier waniliowy
- 260 g mąki
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 5 żółtek
- około 1 kg śliwek
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę i proszek. Ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę. Podpiec w temp.180 st.C około 15 min. W tym czasie ubić pianę z białek i szklanki cukru. Ciasto wyjąć z piekarnika, poukładać połówki wydrążonych śliwek skórką do dołu i przykryć je pianą. Piec jeszcze 30 min. Posypać cukrem pudrem
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę i proszek. Ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę. Podpiec w temp.180 st.C około 15 min. W tym czasie ubić pianę z białek i szklanki cukru. Ciasto wyjąć z piekarnika, poukładać połówki wydrążonych śliwek skórką do dołu i przykryć je pianą. Piec jeszcze 30 min. Posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz