wtorek, 6 września 2016

OPONKI SEROWE




 
Kolejny przepis znany mi od lat... Kiedyś często pieczony przez moją mamę, później troszkę zapomniany. Jednak odkąd mam swoje dzieci to moje ulubione przepisy z dzieciństwa stają się ich ulubionymi. Oponki można chyba porównać do smaku pączków tylko bez drożdży a z białym serem. Puszyste, pyszne i mimo tego, że są smażone na oleju nie nasiąkają bardzo tłuszczem. 

SKŁADNIKI:
  • 0.5 kg sera
  • 3 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 kg mąki
  • 1/2 szkl. śmietany
  • olej do smażenia
Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać większe kółka szklanką a w nim mniejsze, np. kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz