Kolejny przepis znany mi od lat...
Kiedyś często pieczony przez moją mamę, później troszkę zapomniany. Jednak
odkąd mam swoje dzieci to moje ulubione przepisy z dzieciństwa stają się ich
ulubionymi. Oponki można chyba porównać do smaku pączków tylko bez drożdży a z
białym serem. Puszyste, pyszne i mimo tego, że są smażone na oleju nie
nasiąkają bardzo tłuszczem.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg sera
- 3 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 kg mąki
- 1/2 szkl. śmietany
- olej do smażenia
Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm.
Wykrawać większe kółka szklanką a w nim mniejsze, np. kieliszkiem. W garnku
rozgrzać olej. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na ręcznik
papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz