poniedziałek, 24 października 2016

CHLEBEK ZIOŁOWY

 
 Absolutna rewelacja. Łatwy i szybki przepis na chlebek z dodatkiem czosnku i ziół. Można go wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek jak również jako dodatek np. do zup - kremów. Sposób składania  ciasta w harmonijkę nadaje po upieczeniu efektowny kształt i umożliwia  łatwe odrywanie kawałka po kawałku. Chlebek jest mięciutki w środku z pyszną chrupiącą skórą. Również na drugi dzień smakuje wyśmienicie.  Do przygotowania mojego chlebka wykorzystałam thermomix, ale można również wykonać go w tradycyjny sposób. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
 Wszystkie składniki włożyć na naczynia miksującego. Wyrabiać 2min/interwał. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40. Posmarować masłem ziołowym i pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, średnica około 24 cm. Paski ułożyć luźno, w trakcie pieczenie wyrosną i połączą się. Piec 35 min., w temp. 200st.C. 

SKŁADNIKI NA MASŁO:
  • 120 g masła miękkiego
  • 70 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek bazylii
  • 5 gałązek pietruszki 
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki oprócz masła i soli rozdrobnić 8s/obr5. Zgarnąć kopystką, dodać masło i sól. Wymieszać 25s/obr.6. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz