Absolutna rewelacja. Łatwy i szybki przepis na chlebek z dodatkiem czosnku
i ziół. Można go wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek jak również jako
dodatek np. do zup - kremów. Sposób składania ciasta w harmonijkę nadaje
po upieczeniu efektowny kształt i umożliwia łatwe odrywanie kawałka po
kawałku. Chlebek jest mięciutki w środku z pyszną chrupiącą skórą. Również na
drugi dzień smakuje wyśmienicie. Do przygotowania mojego chlebka
wykorzystałam thermomix, ale można również wykonać go w tradycyjny
sposób.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej wody
Wszystkie
składniki włożyć na naczynia miksującego. Wyrabiać 2min/interwał. Ciasto
wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40. Posmarować
masłem ziołowym i pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i
ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, średnica około 24 cm.
Paski ułożyć luźno, w trakcie pieczenie wyrosną i połączą się. Piec 35 min., w
temp. 200st.C.
SKŁADNIKI NA MASŁO:
- 120 g masła miękkiego
- 70 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 gałązek bazylii
- 5 gałązek pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki oprócz masła i soli rozdrobnić 8s/obr5. Zgarnąć
kopystką, dodać masło i sól. Wymieszać 25s/obr.6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz