sobota, 15 października 2016

SERNIK OREO



Imieninowe ciasto dla mojego syna. Chyba najlepszy sernik jaki do tej pory miałam możliwość skosztować. W końcu taki jak lubię. Nigdy nie dodawałam do serników śmietanki kremówki, a to właśnie chyba ten składnik sprawia, że ciasto jest takie pyszne. Ciasteczka Oreo to dodatkowy plus tego wypieku. Wykonany jest z nich spód, pokruszone znalazły się w masie serowej a na wierzchu stanowią przyjemną ozdobę. 



SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 150 g ciasteczek oreo
  • 2 łyżki roztopionego masła
 Ciastka i masło zmiksować w blenderze do uzyskania konsystencji piasku. Tortownice o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczka. Wylepić nimi dno formy. Schłodzić w lodówce przez 30 min. 

MASA SEROWA:
  • 80 dag białego sera zmielonego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 150 g ciasteczek Oreo, połamanych na większe kawałki
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. W masę powciskać ciasteczka Oreo. Wyrównać. Piec w temp. 150 st.C, około 55 minut. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
 
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę. Śmietanką posmarować wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i górę sernika ozdobić rozetkami. W każdą włożyć połówkę ciastka Oreo. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz