poniedziałek, 24 października 2016

SZARLOTKA SYPANA




 Przepis na tą szarlotkę dostałam do mojej teściowej (dziękuję mamo). Od jakiegoś czasu wpadając do teściów z wizytą stoi blacha tej pysznej szarlotki. Jakoś nigdy się nie zastanawiałam co znaczy "sypana", ale gdy pewnego razu przyszłam za późno i został już tylko kawalątek ciasta to już wtedy poprosiłam o przepis :) i odkryłam jego tajemnicę. Ciasto składa się tylko z suchych składników a jabłka , które podczas pieczenia puszczają sok łączą wszystko w doskonałą całość. 



SKŁADNIKI: 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 2 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • 1/2 kostki margaryny
Suche składniki wymieszać, podzielić na 3 części (czyli 3 szklanki). Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na dno tortownicy  (u mnie śr. 24 cm) wysypać jedną szklankę mieszanki, wyłożyć połowę startych jabłek, posypać cynamonem. Kolejna warstwa mieszanki, reszta jabłek, cynamon. Ostatnia szklanka mieszanki. Na wierzch zetrzeć margarynę. Piec w temp. 180 st.C, przez około 1 godz. Można zrobić z półtorej porcji, wtedy używamy większej foremki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz