Ślimaki na przerwę to nic innego jak
pieczarkowy farsz z dodatkiem żółtego sera zawinięty w ciasto drożdżowe.
Chwilka spędzona w kuchni i kolejna pyszna propozycja dla ucznia gotowa. Z
podanej ilości wychodzi 15 sztuk zawijasów, dlatego śmiało można podebrać i dla
siebie.
CIASTO:
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 180 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g cukru
- 230 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
Do naczynia miksującego
włożyć masło. Podgrzać 2 min/60st./obr.1. Dodać mleko, drożdże i cukier.
Podgrzać 3 min/37st./obr.1. Dodać obydwie mąki i sól. Wyrobić 2 min/interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ścierką i odstawić na około
50 min. Naczynie miksujące umyć.
NADZIENIE:
- 170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli
- 10 g oleju rzepakowego
- 350 g pieczarek pokrojonych na pół
- 10 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8s/obr.5. Przełożyć do
innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5.
Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia. Dodać olej, dusić
2min/120st./ obr.1. Dodać pieczarki, rozdrobnić 2s/obr.4. Dodać masło, sól
i pieprz. Dusić bez założonej miarki 10min/120st./obr.1 wsteczne. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką
blacie na prostokąt o wymiarach ok. 25x45 cm. Na cieście rozsmarować duszone
pieczarki i posypać startym serem, zostawiając wzdłuż jednego, dłuższego boku 2
cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym
jajkiem. Zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na
marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość około 3 cm). Ślimaczki
układać na blachę. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Wyrośnięte
posmarować jajkiem. Piec 7 - 10 min. w temp. 250 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz