poniedziałek, 3 października 2016

ŚLIMAKI NA PRZERWĘ



Ślimaki na przerwę to nic innego jak pieczarkowy farsz z dodatkiem żółtego sera zawinięty w ciasto drożdżowe. Chwilka spędzona w kuchni i kolejna pyszna propozycja dla ucznia gotowa. Z podanej ilości wychodzi 15 sztuk zawijasów, dlatego śmiało można podebrać i dla siebie.

CIASTO:
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 180 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 230 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć masło. Podgrzać 2 min/60st./obr.1. Dodać mleko, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37st./obr.1. Dodać obydwie mąki i sól. Wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ścierką i odstawić na około 50 min. Naczynie miksujące umyć.

NADZIENIE:
  • 170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 350 g pieczarek pokrojonych na pół
  • 10 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia. Dodać olej, dusić 2min/120st./ obr.1. Dodać pieczarki, rozdrobnić 2s/obr.4.  Dodać masło, sól i pieprz. Dusić bez założonej miarki 10min/120st./obr.1 wsteczne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 25x45 cm. Na cieście rozsmarować duszone pieczarki i posypać startym serem, zostawiając wzdłuż jednego, dłuższego boku 2 cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym jajkiem. Zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość około 3 cm). Ślimaczki układać na blachę. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Wyrośnięte posmarować jajkiem. Piec 7 - 10 min. w temp. 250 st.C.        


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz